www.hardwarezone.com.my

www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Computers (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=55)
-   -   Nak jadi gamer (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10421)

mikkesho 06-03-2020 10:31 AM

Nak jadi gamer
 
Hello semuanya... Aku ni mmg minat sangat dengan game. Kalau aku duk rumah saja saja confirm 24/7 main game je... Tp masalahnya aku buat live streaming tau dkt FB... And buat masa skrg ni aku main game dkt laptop bodoh je... Kau bayang kan eh??? Elok tgh buat live streaming tetiba laptop mampos yelah laptop aku ni takda lah power mana pun. Habis lari semua viewer aku sbb tetiba je aku end live 😭😭😭 Aku ingat nak buat gaming punya setup dalam bilik.. Kira PC and CPU semua nak beli yg gaming punya... Aku dah buat kira kira kena ada modal dalam 15k nak beli semua brg gaming ni. Fikir nak buat loan je dulu then nanti byr balik pelan pelan. Korang jgn ingat main game tak boleh buat duit okay haa korang ada cadangan tk?

anandrajkumar 07-03-2020 02:45 PM

Apasal nak modal sampai 15K? Kalau sekadar beli PC gaming tak sampai 6K dah dapat spec Acer Predator siap dengan graphic card Nvidia GTX 1060. Power punya bro...

Main game boleh buat buit, itu saya tau. Tapi kena pro level lah :p

GhaniBaba 11-03-2020 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by mikkesho (Post 18265)
Hello semuanya... Aku ni mmg minat sangat dengan game. Kalau aku duk rumah saja saja confirm 24/7 main game je... Tp masalahnya aku buat live streaming tau dkt FB... And buat masa skrg ni aku main game dkt laptop bodoh je... Kau bayang kan eh??? Elok tgh buat live streaming tetiba laptop mampos yelah laptop aku ni takda lah power mana pun. Habis lari semua viewer aku sbb tetiba je aku end live 😭😭😭 Aku ingat nak buat gaming punya setup dalam bilik.. Kira PC and CPU semua nak beli yg gaming punya... Aku dah buat kira kira kena ada modal dalam 15k nak beli semua brg gaming ni. Fikir nak buat loan je dulu then nanti byr balik pelan pelan. Korang jgn ingat main game tak boleh buat duit okay haa korang ada cadangan tk?

bagus ni invest utk gaming... Kau tgk mcm gamer mobile legend nama soloz. duk rumah je main game mampu beli ford mustang. kau ghaseee?

GhaniBaba 11-03-2020 02:55 PM

Quote:

Originally Posted by anandrajkumar (Post 18277)
Apasal nak modal sampai 15K? Kalau sekadar beli PC gaming tak sampai 6K dah dapat spec Acer Predator siap dengan graphic card Nvidia GTX 1060. Power punya bro...

Main game boleh buat buit, itu saya tau. Tapi kena pro level lah :p

Dah dia kata nak buat setup gaming. so mmg semua brg gaming ah. yg kau sembang tu laptop je 6k. kalau nak beli desktop, cpu, mouse, keyboard boleh kata semua ah brg gaming tak ke boleh cecah puluh ribu?

montyashley 15-03-2020 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by mikkesho (Post 18265)
Hello semuanya... Aku ni mmg minat sangat dengan game. Kalau aku duk rumah saja saja confirm 24/7 main game je... Tp masalahnya aku buat live streaming tau dkt FB... And buat masa skrg ni aku main game dkt laptop bodoh je... Kau bayang kan eh??? Elok tgh buat live streaming tetiba laptop mampos yelah laptop aku ni takda lah power mana pun. Habis lari semua viewer aku sbb tetiba je aku end live 😭😭😭 Aku ingat nak buat gaming punya setup dalam bilik.. Kira PC and CPU semua nak beli yg gaming punya... Aku dah buat kira kira kena ada modal dalam 15k nak beli semua brg gaming ni. Fikir nak buat loan je dulu then nanti byr balik pelan pelan. Korang jgn ingat main game tak boleh buat duit okay haa korang ada cadangan tk?

Tak mahal sgt ke bajet 15k tu? Cuba la kurang - kurang kan sikit. Spec computer tu, 15k tu boleh renovate bilik terus jadi tempat gaming tu. Kalau nak jugak mungkin awak boleh buat loan yayasan ihsan rakyat.

montyashley 15-03-2020 12:23 AM

Quote:

Originally Posted by anandrajkumar (Post 18277)
Apasal nak modal sampai 15K? Kalau sekadar beli PC gaming tak sampai 6K dah dapat spec Acer Predator siap dengan graphic card Nvidia GTX 1060. Power punya bro...

Main game boleh buat buit, itu saya tau. Tapi kena pro level lah :p

Boleh buat duit kalau stream, content pun kena best la, sllu yang popular main game tu pandai buat lawak, ade yang terjerit - jerit je lebih haha.

Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18300)
bagus ni invest utk gaming... Kau tgk mcm gamer mobile legend nama soloz. duk rumah je main game mampu beli ford mustang. kau ghaseee?

Mmg bagus buat streaming game tapi masalah barang komputer ni dia cepat depreciate barang - barang nye, ye la hali ni beli esok dah keluar model baru. Tapi still boleh jual untk general purpose. Harga murah sikit.
Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18301)
Dah dia kata nak buat setup gaming. so mmg semua brg gaming ah. yg kau sembang tu laptop je 6k. kalau nak beli desktop, cpu, mouse, keyboard boleh kata semua ah brg gaming tak ke boleh cecah puluh ribu?

Yup beza la laptop mcm kurang sesuai utk gaming tapi boleh bawak pergi mana - mana, dia nak buat set PC tu kot, boleh modify sendir, baru ngam nak main game.

GhaniBaba 15-03-2020 07:08 PM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18316)
Tak mahal sgt ke bajet 15k tu? Cuba la kurang - kurang kan sikit. Spec computer tu, 15k tu boleh renovate bilik terus jadi tempat gaming tu. Kalau nak jugak mungkin awak boleh buat loan yayasan ihsan rakyat.

dah dia nak padu mmg ah 15k.. sy tgk ada artis jaa suzuran punya gaming setup sampai 25k apa macam???hahaha

GhaniBaba 15-03-2020 07:09 PM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18317)
Boleh buat duit kalau stream, content pun kena best la, sllu yang popular main game tu pandai buat lawak, ade yang terjerit - jerit je lebih haha.

yelah game semua org main sama je... cara kita hiburkan viewer tu yg penting. Ala ada je org main game ular bodoh tp pandai hiburkan viewer, ambik ko viewer sampai 50k tau yg tgk live dia

GhaniBaba 15-03-2020 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18317)
Yup beza la laptop mcm kurang sesuai utk gaming tapi boleh bawak pergi mana - mana, dia nak buat set PC tu kot, boleh modify sendir, baru ngam nak main game.

org skrg buat brg custom je baru best campur campur brand dalam cpu baru padu pehhh tp masalahnya kos tinggi ah

montyashley 16-03-2020 12:39 AM

Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18318)
dah dia nak padu mmg ah 15k.. sy tgk ada artis jaa suzuran punya gaming setup sampai 25k apa macam???hahaha

Dia tu artis mmg banyak duit, tak payah la bandingkan, kita ni rakyat marhein tak de simpanan byk sbb tu la sy cadankan pkai loan yayasan ni. Tapi loan ni pun kena kerja kerajaan or badan berkanun ja laa. yang best company ni syariah complaint so lebih selamat and yakin
Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18319)
yelah game semua org main sama je... cara kita hiburkan viewer tu yg penting. Ala ada je org main game ular bodoh tp pandai hiburkan viewer, ambik ko viewer sampai 50k tau yg tgk live dia

Ye lah, kalau dah stream online takkan nk tercongok je senyap kat stu main game syok sendiri mcm mana nak ade viewer. Buat youtube channel pun boleh je kalau pandai.
Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18320)
org skrg buat brg custom je baru best campur campur brand dalam cpu baru padu pehhh tp masalahnya kos tinggi ah

Ye tapi jangan mahal sgt sudah, orang beli barang mahal kita pun beli barang mahal buat apa? Rugi... yg penting boleh guna grafik kad kualiti baik cukup laa.

GhaniBaba 16-03-2020 11:21 AM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18321)
Dia tu artis mmg banyak duit, tak payah la bandingkan, kita ni rakyat marhein tak de simpanan byk sbb tu la sy cadankan pkai loan yayasan ni. Tapi loan ni pun kena kerja kerajaan or badan berkanun ja laa.

yelah dia dah kaya beli apa pun takdahal. tp tulah mcm saya cakap nak buat gaming setup ni bukan murah. kalau yg bebetul minat brg semua mesti nak cari yg tip top modal confirm puluh ribu. buat loan ok je janji ada income nanti jd gamer byr ah balik

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18321)
Ye lah, kalau dah stream online takkan nk tercongok je senya kat stu main game syok sendiri mcm mana nak ade viewer. Buat youtube channel pun boleh je kalau pandai.

mcm mcm platform ada skrg ni.. youtube pun boleh.. yg famous skrg ni org buat facebook live main game je. nampak senang en tp kena korban masa and tenaga nak make sure viewer kau tak bosan, tu yg susah

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18321)
Ye tapi jangan mahal sgt sudah, orang beli barang mahal kita pun beli barang mahal buat apa? Rugi... yg penting boleh guna grafik kad kualiti baik cukup laa.

beli mahal takpe bro janji boleh bawa balik modal + ada untung banyak. kalau mmg nak jd fulltime gamer ofcos nak semua brg padu, baru kau pun seronok en nak main. Sapa je tk excited kalau guna brg yg paling latest and baru

montyashley 17-03-2020 01:07 AM

Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18322)
yelah dia dah kaya beli apa pun takdahal. tp tulah mcm saya cakap nak buat gaming setup ni bukan murah. kalau yg bebetul minat brg semua mesti nak cari yg tip top modal confirm puluh ribu. buat loan ok je janji ada income nanti jd gamer byr ah balik

Bat yg biasa - biasa je kalau pergi kat lwyat tu diorg boleh setup kan, buat gamng takde la byk sgt pakai duit. Yang penting cari loan yg berbaloi profit/interest rate mcm yayasan ihsan. Baru 6.5 - 9.99%.
Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18322)
mcm mcm platform ada skrg ni.. youtube pun boleh.. yg famous skrg ni org buat facebook live main game je. nampak senang en tp kena korban masa and tenaga nak make sure viewer kau tak bosan, tu yg susah

Mmg korban masa, kalau dah main game stret 8 jam tu ko tak rasa nak muntah jugak ke. Dari syok main game terus tak bes dah.

Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18322)
beli mahal takpe bro janji boleh bawa balik modal + ada untung banyak. kalau mmg nak jd fulltime gamer ofcos nak semua brg padu, baru kau pun seronok en nak main. Sapa je tk excited kalau guna brg yg paling latest and baru

Betul.. lepas stream online upload pulak kat youtube dapat income lain drpd ads. Tapi buat tu jgn la pinjam ahlong pulak. Tak pasal - pasal tgh stream kena serbu ahlong.:s13:

GhaniBaba 17-03-2020 06:50 PM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18329)
Bat yg biasa - biasa je kalau pergi kat lwyat tu diorg boleh setup kan, buat gamng takde la byk sgt pakai duit. Yang penting cari loan yg berbaloi profit/interest rate mcm yayasan ihsan. Baru 6.5 - 9.99%.

aik mcm mana pula kira tu 6.5 sampai 9.99? kedai IT banyak je jual CPU custom paling murah utk CPU saja yg aku jumpa 7k hahahha

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18329)
Mmg korban masa, kalau dah main game stret 8 jam tu ko tak rasa nak muntah jugak ke. Dari syok main game terus tak bes dah.

apa yg tak best? kalau seminggu main je dah boleh dpt belas ribu? kau cakap tak best?

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 18329)
Betul.. lepas stream online upload pulak kat youtube dapat income lain drpd ads. Tapi buat tu jgn la pinjam ahlong pulak. Tak pasal - pasal tgh stream kena serbu ahlong.:s13:

alamak kalau pinjam ahlong confirm dia cari sampai lubang cacing.. Mmg tiap bulan duit kau habis byr bunga je, duit hutang still tak pernah kurang HAHAHAH

montyashley 18-03-2020 12:15 AM

Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18331)
aik mcm mana pula kira tu 6.5 sampai 9.99? kedai IT banyak je jual CPU custom paling murah utk CPU saja yg aku jumpa 7k hahahha

apa yg tak best? kalau seminggu main je dah boleh dpt belas ribu? kau cakap tak best?

Dia kira ikut financial profile/ credit score peminjam tu bro. Kalau risiko tggi, profit yg dia bagi pun tinggi.. tapi tak risau laa.. member aku yg pakai loan dia dapat je profit rendah.


Quote:

Originally Posted by GhaniBaba (Post 18331)
alamak kalau pinjam ahlong confirm dia cari sampai lubang cacing.. Mmg tiap bulan duit kau habis byr bunga je, duit hutang still tak pernah kurang HAHAHAH

Ye lagi ko tak bayar lagi tu lah bertambah pulak interest rate. Yayasan ni boleh dapat pengurangan tak silap kalau cepat bayar habis drpd jadual.


All times are GMT +8. The time now is 03:37 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.