www.hardwarezone.com.my


www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Computers (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=55)
-   -   nak beliiii ke tidak? (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10234)

batkoo88 18-04-2019 06:21 PM

nak beliiii ke tidak?
 
last week i decide nak bli minyak engine untuk kereta i dekat kedai workshop laa.. tapi bilaa i baca this article....... hmmm

cuba korang baca....
https://www.hmetro.com.my/utama/2018.../jahanam-enjin

Xynthia 22-04-2019 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by batkoo88 (Post 15788)
last week i decide nak bli minyak engine untuk kereta i dekat kedai workshop laa.. tapi bilaa i baca this article....... hmmm

cuba korang baca....
https://www.hmetro.com.my/utama/2018.../jahanam-enjin

kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...soo beware laa

Deirdre Khaw 22-04-2019 09:43 PM

Quote:

Originally Posted by Xynthia (Post 15805)
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...

Mcm tu...nak beli kat mana ye? Mana satu minyak enjin yg lebih recommend dan sesuai utk kereta Perodua? Blh share sikit tips?

amarra 22-04-2019 11:46 PM

Quote:

Originally Posted by Deirdre Khaw (Post 15806)

Mcm tu...nak beli kat mana ye? Mana satu minyak enjin yg lebih recommend dan sesuai utk kereta Perodua? Blh share sikit tips?

awak pakai perodua model apa ye? boleh specifickan sikit

amarra 22-04-2019 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by Xynthia (Post 15805)
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...


saya selalu beli dekat workshop. patutla enjin kerap rosak

tanlaihing 23-04-2019 06:36 AM

Quote:

Originally Posted by Xynthia (Post 15805)
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...

Tapi habis tu, nak macam mana ni, nak beli murah tak dapat ke??

chinglaimei 23-04-2019 06:41 AM

Quote:

Originally Posted by amarra (Post 15809)
saya selalu beli dekat workshop. patutla enjin kerap rosak

Patutlah , kereta enjin tu masih berbunyi dan semasa berhenti, kereta macam nak mati dah

chinglaimei 23-04-2019 06:42 AM

Quote:

Originally Posted by Xynthia (Post 15805)
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...

Sbb saya selalu beli kat tempat macam shop kecil je, tak pernah kat tempat station minyak atau shopping centre..

aceDgold 23-04-2019 09:39 AM

Quote:

Originally Posted by chinglaimei (Post 15812)
Sbb saya selalu beli kat tempat macam shop kecil je, tak pernah kat tempat station minyak atau shopping centre..

pendapat aku la,mahal tak semestinya bagus,murah tak semestinya kualiti tak bagus.tapi korang tetap kena ada rasa was2 knapa harga lg murah dari tempat lain. bukan suka hati beli. kereta ni nk pakai lama

aceDgold 23-04-2019 09:41 AM

Quote:

Originally Posted by amarra (Post 15809)
saya selalu beli dekat workshop. patutla enjin kerap rosak

pembetulan ye saudari, bukan semua workshop kaki temberang ye. ada yg authorized seller jugak. tmpat aku ni diorg siap rekomen apa yg bgus n mcm mn cara tak bg kena kencing.

kelvin12 23-04-2019 04:02 PM

Quote:

Originally Posted by aceDgold (Post 15814)
pembetulan ye saudari, bukan semua workshop kaki temberang ye. ada yg authorized seller jugak. tmpat aku ni diorg siap rekomen apa yg bgus n mcm mn cara tak bg kena kencing.

Mungkin boleh cubakan hantar ke workshop lain periksa apa masalah benar tu jika memang kualiti minyak tak bagus lain kali tukarkan je.

Deirdre Khaw 23-04-2019 04:04 PM

Quote:

Originally Posted by amarra (Post 15808)
awak pakai perodua model apa ye? boleh specifickan sikit

saya tgh pakai kereta perodua aruz...dh drive beberapa bulan je...so x pasti minyak enjin jenis apa yg lebih sesuai...

linda12 23-04-2019 04:06 PM

Sekarang banyak kedai servis kereta dan sesuatu memang lakukan cara ganti barang benar dengan barang tiruan kepada pelanggan dah itu jadikan masalah enjin kereta.

Mr. Jacker 23-04-2019 04:10 PM

Quote:

Originally Posted by Deirdre Khaw (Post 15806)

Mcm tu...nak beli kat mana ye? Mana satu minyak enjin yg lebih recommend dan sesuai utk kereta Perodua? Blh share sikit tips?

Saya jugak drive kereta Perodua...saya dh biasa pakai minyak enjin Caltex HAVOLINE...minyak ni dpt tingkatkan ketahanan enjin dan memaksimumkan penjimatan bahan api...blh cuba dptkan kat shopping centre...murah dan berpatutan

freshie 23-04-2019 11:07 PM

Quote:

Originally Posted by aceDgold (Post 15814)
pembetulan ye saudari, bukan semua workshop kaki temberang ye. ada yg authorized seller jugak. tmpat aku ni diorg siap rekomen apa yg bgus n mcm mn cara tak bg kena kencing.

macam mana caranya tak bagi kena kencing tu? share lah sikit huhu


All times are GMT +8. The time now is 06:03 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.