www.hardwarezone.com.my


www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Off-Topic Discussion (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=58)
-   -   Overlap personal loan bank rakyat (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10314)

montyashley 26-09-2019 09:55 AM

Overlap personal loan bank rakyat
 
hai.

Saya nak mohon pendapat rakan2 kat board ni mengenai personal loan yg saya buat dgn bank rakyat bbrp tahun lps.

Saye terfikir utk buat early settlement bermula thn dpn. In shaa allah. Mule2 igt nak byr lebih dr byrn bulanan sekarang tp rupe2nye ia x berapa membantu. Sbb lbh untung dpt settle sume sekali terus. Mmg untung tp tak berapa nak berduit utk settle sekaligus.

Maka saye ada dicadangkan utk overlap loan sedia ada. Maka, loan baru nnt, sy boleh pndk kan tempoh pinjaman dan byr lbh tggi ( spt yg saya mahu ) utk settle cpt supaya dpt minimize interest.

Persoalannya, berbaloi ke saye buat loan utk overlap dgn bank rakyat, atau ada cara lain yg lbh menguntungkan. Mungkin ada kperasi yg ada better offer.

Mohon sgt utk dibantu utk sume persoalan saya.

Terima kasih....

zandra 30-09-2019 10:00 PM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 16616)
hai.

Saya nak mohon pendapat rakan2 kat board ni mengenai personal loan yg saya buat dgn bank rakyat bbrp tahun lps.

Saye terfikir utk buat early settlement bermula thn dpn. In shaa allah. Mule2 igt nak byr lebih dr byrn bulanan sekarang tp rupe2nye ia x berapa membantu. Sbb lbh untung dpt settle sume sekali terus. Mmg untung tp tak berapa nak berduit utk settle sekaligus.

Maka saye ada dicadangkan utk overlap loan sedia ada. Maka, loan baru nnt, sy boleh pndk kan tempoh pinjaman dan byr lbh tggi ( spt yg saya mahu ) utk settle cpt supaya dpt minimize interest.

Persoalannya, berbaloi ke saye buat loan utk overlap dgn bank rakyat, atau ada cara lain yg lbh menguntungkan. Mungkin ada kperasi yg ada better offer.

Mohon sgt utk dibantu utk sume persoalan saya.

Terima kasih....

Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve

meenie 30-09-2019 10:04 PM

Quote:

Originally Posted by montyashley (Post 16616)
hai.

Saya nak mohon pendapat rakan2 kat board ni mengenai personal loan yg saya buat dgn bank rakyat bbrp tahun lps.

Saye terfikir utk buat early settlement bermula thn dpn. In shaa allah. Mule2 igt nak byr lebih dr byrn bulanan sekarang tp rupe2nye ia x berapa membantu. Sbb lbh untung dpt settle sume sekali terus. Mmg untung tp tak berapa nak berduit utk settle sekaligus.

Maka saye ada dicadangkan utk overlap loan sedia ada. Maka, loan baru nnt, sy boleh pndk kan tempoh pinjaman dan byr lbh tggi ( spt yg saya mahu ) utk settle cpt supaya dpt minimize interest.

Persoalannya, berbaloi ke saye buat loan utk overlap dgn bank rakyat, atau ada cara lain yg lbh menguntungkan. Mungkin ada kperasi yg ada better offer.

Mohon sgt utk dibantu utk sume persoalan saya.

Terima kasih....

Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.

meenie 30-09-2019 10:05 PM

Quote:

Originally Posted by zandra (Post 16631)
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve

Ramai je yang suggestkan loan under yayasan ihsan rakyat ni kat I dulu sebab I Ada nak buat settlement. I pun rasa yang lain your Ni ok je

zandra 30-09-2019 10:07 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 16632)
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.

Nak buat macam mana kan, zaman sekarang Ni macam susah je nak Ada saving, and ramai yang ambik loan ni, termasuklah I salah satunya.

romawi 02-10-2019 09:25 PM

target bape thn?
kan bank negara dh kuarkan syarat baru, max loan hnye 10thn je.
mampu ke u?

romawi 02-10-2019 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by zandra (Post 16631)
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve

ikut syariah ke tak?

romawi 02-10-2019 09:28 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 16632)
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.

kalau overpay mcm mana ya?

romawi 02-10-2019 09:28 PM

Quote:

Originally Posted by zandra (Post 16634)
Nak buat macam mana kan, zaman sekarang Ni macam susah je nak Ada saving, and ramai yang ambik loan ni, termasuklah I salah satunya.

so far you bayar mcm mana? and untung tak buat mcm tu

romawi 02-10-2019 09:30 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 16632)
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.

i pun rasa okey tapi kena tahu jugak loan yg nk apply tu interest tinggi ke tak

cik.uda 02-10-2019 09:36 PM

susah jugak ni. buat la apa2 yg menguntungkan

cik.uda 02-10-2019 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by zandra (Post 16631)
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve

yayasan ihsan tu interest dia mcm mnaa

cik.uda 02-10-2019 09:37 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 16632)
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.

sbb tu skrg ni ramai yg buat side income sbb nk bayar loan

cik.uda 02-10-2019 09:39 PM

Quote:

Originally Posted by romawi (Post 16641)
ikut syariah ke tak?

ha ah kena tahu ikut syariah ke tak nanti klau conventional tak pasal2 hutang makin banyak

cik.uda 02-10-2019 09:41 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 16633)
Ramai je yang suggestkan loan under yayasan ihsan rakyat ni kat I dulu sebab I Ada nak buat settlement. I pun rasa yang lain your Ni ok je

yir ni mcm mna ya?


All times are GMT +8. The time now is 06:12 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.