www.hardwarezone.com.my

www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Off-Topic Discussion (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=58)
-   -   Teknologi 5G (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10344)

SnoopyBroadcast 14-11-2019 12:18 PM

Teknologi 5G
 
Skrg kan tgh hot pasal nak implement 5G kt Malaysia.. Nak tanya sikit, apa yg korang rasa benda2 yg wujud kt dunia ni yg patut kita ubah jadi automatic ke sbb 5G kan nak masuk dah.. So apa expectation korang on barang2 zaman skrg?

Xynthia 18-11-2019 05:21 PM

Quote:

Originally Posted by SnoopyBroadcast (Post 16986)
Skrg kan tgh hot pasal nak implement 5G kt Malaysia.. Nak tanya sikit, apa yg korang rasa benda2 yg wujud kt dunia ni yg patut kita ubah jadi automatic ke sbb 5G kan nak masuk dah.. So apa expectation korang on barang2 zaman skrg?

kalo semua benda jadi automatic, senanglah hidup kita. Tapi mcm mana nak kawal benda tu?

sandylim 18-11-2019 09:13 PM

Quote:

Originally Posted by Xynthia (Post 17048)
kalo semua benda jadi automatic, senanglah hidup kita. Tapi mcm mana nak kawal benda tu?

Kalau dpt control kat phone tu, bangun ada lagu dan tidur dpt tutup lampu dgn sendiri kan best

sandylim 18-11-2019 09:14 PM

Quote:

Originally Posted by SnoopyBroadcast (Post 16986)
Skrg kan tgh hot pasal nak implement 5G kt Malaysia.. Nak tanya sikit, apa yg korang rasa benda2 yg wujud kt dunia ni yg patut kita ubah jadi automatic ke sbb 5G kan nak masuk dah.. So apa expectation korang on barang2 zaman skrg?

Tapi 5G mcm mana dpt control??

IcyBaby 19-11-2019 11:56 AM

kereta automatik paling best hahaha, tapi perlu pastikan ia selamat, kalau x takut pun ku menaikinya.

IcyBaby 19-11-2019 11:57 AM

Quote:

Originally Posted by Xynthia (Post 17048)
kalo semua benda jadi automatic, senanglah hidup kita. Tapi mcm mana nak kawal benda tu?

Biasanya dikawal guna smartphone sbb apa2 pun boleh connect terus guna app, mcm remote control utk TV kita, tapi kini lebih byk benda yg boleh dikawal.

Deirdre Khaw 19-11-2019 05:43 PM

Quote:

Originally Posted by sandylim (Post 17053)
Tapi 5G mcm mana dpt control??

blh pki app atau remote control yg blh connect internet 5G...

Mr. Jacker 20-11-2019 03:00 PM

Quote:

Originally Posted by Deirdre Khaw (Post 17071)
blh pki app atau remote control yg blh connect internet 5G...

setuju ni...lbh baik control pemanduan kereta tu dgn remote control ataupun apps sbb lbh selamat kan...

Kevin Ngo 21-11-2019 04:18 PM

Quote:

Originally Posted by Deirdre Khaw (Post 17071)
blh pki app atau remote control yg blh connect internet 5G...

u dah try blm internet 5G TM? internet download dan upload speed mmg tak blh dijangkakan!!!

NemesisKong 22-11-2019 10:28 AM

Quote:

Originally Posted by IcyBaby (Post 17060)
kereta automatik paling best hahaha, tapi perlu pastikan ia selamat, kalau x takut pun ku menaikinya.

Kalau kereta automatik yg terkini mmg sudah dilengkapi dgn segala detection yg canggih, dpt brake pd jarak yg selamat dan adanya fully GPS, dgn connection ke 5G.

NemesisKong 22-11-2019 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by Mr. Jacker (Post 17087)
setuju ni...lbh baik control pemanduan kereta tu dgn remote control ataupun apps sbb lbh selamat kan...

Itu perlu sesuaikan diri dgnnya dulu, kalau x mahir guna mmg bahaya hahaha, tapi kereta baru yg canggih mmg ada fungsi mcm tu.

NemesisKong 22-11-2019 10:30 AM

Quote:

Originally Posted by Kevin Ngo (Post 17102)
u dah try blm internet 5G TM? internet download dan upload speed mmg tak blh dijangkakan!!!

Hmm cepat ke 5G berbanding dgn 4G skrg? Dengar byk berita tentang 5G tapi x tau bila baru akan sampai ke Malaysia.

The Thinker 22-11-2019 02:17 PM

Quote:

Originally Posted by NemesisKong (Post 17111)
Hmm cepat ke 5G berbanding dgn 4G skrg? Dengar byk berita tentang 5G tapi x tau bila baru akan sampai ke Malaysia.

teknologi rangkaian 5G yang dibangunkan TM dah diperkenalkan pd awal thn ni...setahu sy, teknologi rangkaian 5G ni blh capai kelajuan sehingga 5Gbps...

larrylai 22-11-2019 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by The Thinker (Post 17123)
teknologi rangkaian 5G yang dibangunkan TM dah diperkenalkan pd awal thn ni...setahu sy, teknologi rangkaian 5G ni blh capai kelajuan sehingga 5Gbps...

Yang rangkaian 5G dpt capai kelajuan sehingga 5Gbps kat Malaysia, mcm best je, sampai line tu download apa pun cpt

larrylai 22-11-2019 07:25 PM

Quote:

Originally Posted by NemesisKong (Post 17111)
Hmm cepat ke 5G berbanding dgn 4G skrg? Dengar byk berita tentang 5G tapi x tau bila baru akan sampai ke Malaysia.

Sekarang TM, Maxis, Celcom telah implement 5G, tapi sekarang kat testing stage, so sabar ya

limpeh 22-11-2019 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by larrylai (Post 17136)
Sekarang TM, Maxis, Celcom telah implement 5G, tapi sekarang kat testing stage, so sabar ya

If they use this kind of Telco can enjoy those faster line or not??

limpeh 22-11-2019 08:59 PM

Quote:

Originally Posted by The Thinker (Post 17123)
teknologi rangkaian 5G yang dibangunkan TM dah diperkenalkan pd awal thn ni...setahu sy, teknologi rangkaian 5G ni blh capai kelajuan sehingga 5Gbps...

5GBPS, my home just a 30 MBPS, i cant image this is how fast is it ...

The Thinker 23-11-2019 03:40 PM

Quote:

Originally Posted by limpeh (Post 17145)
5GBPS, my home just a 30 MBPS, i cant image this is how fast is it ...

ya, the speed of 5G cannot be imagined, you must try it to know the speed...I'm sure u must love it after trying!!!:s13::s13:

Xynthia 24-11-2019 01:55 PM

Quote:

Originally Posted by IcyBaby (Post 17061)
Biasanya dikawal guna smartphone sbb apa2 pun boleh connect terus guna app, mcm remote control utk TV kita, tapi kini lebih byk benda yg boleh dikawal.

bagus la mcm tu...hanya perlu milik satu alat peranti spt smartpon dah blh kwl semua smat appliances...amt sesuai bagi org mcm sy yg takut trouble...:yawn::yawn:

Xynthia 24-11-2019 01:59 PM

Quote:

Originally Posted by The Thinker (Post 17152)
ya, the speed of 5G cannot be imagined, you must try it to know the speed...I'm sure u must love it after trying!!!:s13::s13:

wow, I can't wait to enjoy the fast speed 5G internet!!! I believe all of us can enjoy huge benefits from it while controlling smart home appliances works.

MaryJane 26-11-2019 07:39 AM

Quote:

Originally Posted by larrylai (Post 17136)
Sekarang TM, Maxis, Celcom telah implement 5G, tapi sekarang kat testing stage, so sabar ya

TM kini sudah hampir utk menghabiskan kerja mrk dan bersiap sedia utk launch sudah, hanya perlu tunggu berita drpd mrk, TM mmg pantas dlm menjalankan kerja mrk tu.

MaryJane 26-11-2019 07:40 AM

Quote:

Originally Posted by The Thinker (Post 17152)
ya, the speed of 5G cannot be imagined, you must try it to know the speed...I'm sure u must love it after trying!!!:s13::s13:

Mmg pantas kelajuan 5G tu, tapi x mustahil dgn teknologi serta kemahiran yg Tm ada skrg, lagipun mrk sentiasa mencari jalan utk meningkatkan kelajuan internet kita tu.


All times are GMT +8. The time now is 09:38 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.