www.hardwarezone.com.my


www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Off-Topic Discussion (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=58)
-   -   settlekan hutang (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10404)

meenie 10-02-2020 12:38 AM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18043)
Kawan aku kahwin pun buat loan. Dia patut nak buat majlis 20k jeee. Lepastu family perempuan tu nak buat majlis grand total 50k pehhh terpaksa member aku tu buat loan

50k tu ok apa, dia dapat loan tu kira gaji dia cukup la nak buat loan. Klu bayar tak tangguh mesti settle.

meenie 10-02-2020 12:40 AM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18044)
mai mana company ni? hahaha awat hang cadang yg ni? hahaha

Sbb pakai loan ni sekarang. Loan dia ni syariah compliant. Profit rate pun ok gak 6.5% - 9.99%.

meenie 10-02-2020 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18045)
Yelah tu kannn kena paham agreement betul betul kalau tak duit kena kelentong je dkt company tu huhu

Orang kalau dah tgk duit mmg tak pandang agreement. Nasib time akad tu diorang terangkan balik. Hihi.

Mamat Tempe 11-02-2020 10:26 AM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18061)
50k tu ok apa, dia dapat loan tu kira gaji dia cukup la nak buat loan. Klu bayar tak tangguh mesti settle.

Tp hutang ni senanya sgt beban haha saya pernah bayar bil phone tiap bulan RM120 tu pun dah sakit kenkadang ada bulan tu tak byr full hahaha

IffaNadiah 11-02-2020 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18062)
Sbb pakai loan ni sekarang. Loan dia ni syariah compliant. Profit rate pun ok gak 6.5% - 9.99%.

Tak tahu pula ada loan yg patuh syariah??? so halal ah ambil loan yg ni 😜

IffaNadiah 11-02-2020 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18063)
Orang kalau dah tgk duit mmg tak pandang agreement. Nasib time akad tu diorang terangkan balik. Hihi.

Ye do mcm saya beli kereta lepastu bila ada certain additional payment ha tetiba tak faham pula hahaha maklumlah time ambil kereta excited sgt org tu explain pun saya mls nak dgr ahahaha

meenie 11-02-2020 03:33 PM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18084)
Tp hutang ni senanya sgt beban haha saya pernah bayar bil phone tiap bulan RM120 tu pun dah sakit kenkadang ada bulan tu tak byr full hahaha

Kita buat loan ikut keperluan kita je. Lagipun klu tak mampu byr byk, panjang kan tempoh pinjam tuu, contoh klu pinjam 9k tak mampu byr dalam 1 tahun, bayar dalam tempoh 3 tahun. Bua - bulan dari bayar 800 lebih jadi lebih kurang 300 je.

meenie 11-02-2020 03:34 PM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18085)
Tak tahu pula ada loan yg patuh syariah??? so halal ah ambil loan yg ni ��

ye, dia ada syariah compliant loan ada conventional loan, tapi better amik syarah loan sbb fixed profit rate, so dah tahu byr bulan bulan berapa.

meenie 11-02-2020 03:38 PM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18086)
Ye do mcm saya beli kereta lepastu bila ada certain additional payment ha tetiba tak faham pula hahaha maklumlah time ambil kereta excited sgt org tu explain pun saya mls nak dgr ahahaha

Kan, mmg selalu mcm tu, lepas tu peminjam ada yg salahkan company mcm-mcm padahal diorg dah agree. DLm agreement tu je yg kita kna bayar. Servis yg takde dalam tu mmg kena byr lain.


All times are GMT +8. The time now is 02:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.