www.hardwarezone.com.my

www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Off-Topic Discussion (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=58)
-   -   settlekan hutang (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10404)

vicobing 30-01-2020 03:53 PM

settlekan hutang
 
Aku ada banyak hutang skrg ni. hutang kereta, hutang motor, hutang rumah haih mmg serabut gila kepala skrg ni. Aku dah lah baru je lepas kahwin dgn nak beli brg rumah lagi mcm peti ais, tv, mesin basuh. Aku punya pakcik cadangkan buat loan untuk settlekan semua benda ni. Korang rasa ok ke?

IffaNadiah 07-02-2020 09:28 AM

Quote:

Originally Posted by vicobing (Post 17941)
Aku ada banyak hutang skrg ni. hutang kereta, hutang motor, hutang rumah haih mmg serabut gila kepala skrg ni. Aku dah lah baru je lepas kahwin dgn nak beli brg rumah lagi mcm peti ais, tv, mesin basuh. Aku punya pakcik cadangkan buat loan untuk settlekan semua benda ni. Korang rasa ok ke?

Ok je saya punya cousin pun ada buat ceni. Dia pinjam satu loan ni utk settlekan loan yg lain. Tk lah pening kepala pikir banyak loan nak kena byr. So kita stick bayar satu loan jelah

AyuHazwan 07-02-2020 09:30 AM

Quote:

Originally Posted by vicobing (Post 17941)
Aku ada banyak hutang skrg ni. hutang kereta, hutang motor, hutang rumah haih mmg serabut gila kepala skrg ni. Aku dah lah baru je lepas kahwin dgn nak beli brg rumah lagi mcm peti ais, tv, mesin basuh. Aku punya pakcik cadangkan buat loan untuk settlekan semua benda ni. Korang rasa ok ke?

Tk lagi beban ke buat loan yg lain? haha yelah kau mesti aku pinjam dalam amount yg banyak en sbb nak settlekan semua loan tu.

AyuHazwan 07-02-2020 09:31 AM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18015)
Ok je saya punya cousin pun ada buat ceni. Dia pinjam satu loan ni utk settlekan loan yg lain. Tk lah pening kepala pikir banyak loan nak kena byr. So kita stick bayar satu loan jelah

oh tak tahu pula boleh ceni ya hahaha saya punya loan pun nak senang tolak automatic from gaji je tk pening nanti loan mana yg nak kena bayar apa semua...

hyperzilla 07-02-2020 04:40 PM

Quote:

Originally Posted by vicobing (Post 17941)
Aku ada banyak hutang skrg ni. hutang kereta, hutang motor, hutang rumah haih mmg serabut gila kepala skrg ni. Aku dah lah baru je lepas kahwin dgn nak beli brg rumah lagi mcm peti ais, tv, mesin basuh. Aku punya pakcik cadangkan buat loan untuk settlekan semua benda ni. Korang rasa ok ke?

Kesian kan kita zaman sekarang ni, 2 - 3 kerja buat pun duit tak cukup jugak, tu pun orang kata kita malas.

hyperzilla 07-02-2020 04:45 PM

Quote:

Originally Posted by AyuHazwan (Post 18016)
Tk lagi beban ke buat loan yg lain? haha yelah kau mesti aku pinjam dalam amount yg banyak en sbb nak settlekan semua loan tu.

Mmg biasa orag buat camni, sekalikan semua hutang lagi senang, tak payah nak pikir byr asing - asing.

IffaNadiah 08-02-2020 06:38 PM

Quote:

Originally Posted by hyperzilla (Post 18022)
Kesian kan kita zaman sekarang ni, 2 - 3 kerja buat pun duit tak cukup jugak, tu pun orang kata kita malas.

Kawan saya nak kahwin punya pasal dia buat 3 kerja tau. Pagi kerja kilang then ptg sambung buat grabfood... malam terus niaga burger sampai 3 pagi huhu zaman skrg mmg biasa dah kerja mcm lembu baru boleh senang sikit hahaha

IffaNadiah 08-02-2020 06:39 PM

Quote:

Originally Posted by AyuHazwan (Post 18017)
oh tak tahu pula boleh ceni ya hahaha saya punya loan pun nak senang tolak automatic from gaji je tk pening nanti loan mana yg nak kena bayar apa semua...

Susah gak automatic tolak dkt gaji mana tahu bulan tu sempit gaji pula kena potong lagi ah pishang....

IffaNadiah 08-02-2020 06:41 PM

Quote:

Originally Posted by hyperzilla (Post 18023)
Mmg biasa orag buat camni, sekalikan semua hutang lagi senang, tak payah nak pikir byr asing - asing.

Ikut lah kan pengurusan duit masing masing. Mcm saya laki saya yg settlekan semua hutang saya beli barang anak anak jeee

meenie 09-02-2020 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18034)
Kawan saya nak kahwin punya pasal dia buat 3 kerja tau. Pagi kerja kilang then ptg sambung buat grabfood... malam terus niaga burger sampai 3 pagi huhu zaman skrg mmg biasa dah kerja mcm lembu baru boleh senang sikit hahaha

2020 gaji mcm tahun 2000 dgn harga barang naik. Mmg tak pelik kalau orang zaman sekarang banyak hutang.

meenie 09-02-2020 12:16 AM

Saya boleh cadangkan buat loan yayasan ihsan rakyat, loan dia buat sekali kan semua hutang.

meenie 09-02-2020 12:22 AM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18035)
Susah gak automatic tolak dkt gaji mana tahu bulan tu sempit gaji pula kena potong lagi ah pishang....

Loan tak boleh potong suka hati. Diorg akan ptong ikut kemampuan peminjam, lagi pun kita kan ada agreement.

Mamat Tempe 09-02-2020 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18040)
2020 gaji mcm tahun 2000 dgn harga barang naik. Mmg tak pelik kalau orang zaman sekarang banyak hutang.

Kawan aku kahwin pun buat loan. Dia patut nak buat majlis 20k jeee. Lepastu family perempuan tu nak buat majlis grand total 50k pehhh terpaksa member aku tu buat loan

Mamat Tempe 09-02-2020 01:30 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18041)
Saya boleh cadangkan buat loan yayasan ihsan rakyat, loan dia buat sekali kan semua hutang.

mai mana company ni? hahaha awat hang cadang yg ni? hahaha

Mamat Tempe 09-02-2020 01:31 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18042)
Loan tak boleh potong suka hati. Diorg akan ptong ikut kemampuan peminjam, lagi pun kita kan ada agreement.

Yelah tu kannn kena paham agreement betul betul kalau tak duit kena kelentong je dkt company tu huhu

meenie 10-02-2020 12:38 AM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18043)
Kawan aku kahwin pun buat loan. Dia patut nak buat majlis 20k jeee. Lepastu family perempuan tu nak buat majlis grand total 50k pehhh terpaksa member aku tu buat loan

50k tu ok apa, dia dapat loan tu kira gaji dia cukup la nak buat loan. Klu bayar tak tangguh mesti settle.

meenie 10-02-2020 12:40 AM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18044)
mai mana company ni? hahaha awat hang cadang yg ni? hahaha

Sbb pakai loan ni sekarang. Loan dia ni syariah compliant. Profit rate pun ok gak 6.5% - 9.99%.

meenie 10-02-2020 12:42 AM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18045)
Yelah tu kannn kena paham agreement betul betul kalau tak duit kena kelentong je dkt company tu huhu

Orang kalau dah tgk duit mmg tak pandang agreement. Nasib time akad tu diorang terangkan balik. Hihi.

Mamat Tempe 11-02-2020 10:26 AM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18061)
50k tu ok apa, dia dapat loan tu kira gaji dia cukup la nak buat loan. Klu bayar tak tangguh mesti settle.

Tp hutang ni senanya sgt beban haha saya pernah bayar bil phone tiap bulan RM120 tu pun dah sakit kenkadang ada bulan tu tak byr full hahaha

IffaNadiah 11-02-2020 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18062)
Sbb pakai loan ni sekarang. Loan dia ni syariah compliant. Profit rate pun ok gak 6.5% - 9.99%.

Tak tahu pula ada loan yg patuh syariah??? so halal ah ambil loan yg ni 😜

IffaNadiah 11-02-2020 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 18063)
Orang kalau dah tgk duit mmg tak pandang agreement. Nasib time akad tu diorang terangkan balik. Hihi.

Ye do mcm saya beli kereta lepastu bila ada certain additional payment ha tetiba tak faham pula hahaha maklumlah time ambil kereta excited sgt org tu explain pun saya mls nak dgr ahahaha

meenie 11-02-2020 03:33 PM

Quote:

Originally Posted by Mamat Tempe (Post 18084)
Tp hutang ni senanya sgt beban haha saya pernah bayar bil phone tiap bulan RM120 tu pun dah sakit kenkadang ada bulan tu tak byr full hahaha

Kita buat loan ikut keperluan kita je. Lagipun klu tak mampu byr byk, panjang kan tempoh pinjam tuu, contoh klu pinjam 9k tak mampu byr dalam 1 tahun, bayar dalam tempoh 3 tahun. Bua - bulan dari bayar 800 lebih jadi lebih kurang 300 je.

meenie 11-02-2020 03:34 PM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18085)
Tak tahu pula ada loan yg patuh syariah??? so halal ah ambil loan yg ni ��

ye, dia ada syariah compliant loan ada conventional loan, tapi better amik syarah loan sbb fixed profit rate, so dah tahu byr bulan bulan berapa.

meenie 11-02-2020 03:38 PM

Quote:

Originally Posted by IffaNadiah (Post 18086)
Ye do mcm saya beli kereta lepastu bila ada certain additional payment ha tetiba tak faham pula hahaha maklumlah time ambil kereta excited sgt org tu explain pun saya mls nak dgr ahahaha

Kan, mmg selalu mcm tu, lepas tu peminjam ada yg salahkan company mcm-mcm padahal diorg dah agree. DLm agreement tu je yg kita kna bayar. Servis yg takde dalam tu mmg kena byr lain.


All times are GMT +8. The time now is 02:42 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.