www.hardwarezone.com.my


www.hardwarezone.com.my (https://forums.hardwarezone.com.my/index.php)
-   Off-Topic Discussion (https://forums.hardwarezone.com.my/forumdisplay.php?f=58)
-   -   apa nak buat kalau business loss (https://forums.hardwarezone.com.my/showthread.php?t=10388)

BootNephewInlove 09-01-2020 10:14 AM

apa nak buat kalau business loss
 
Pls tolong saya �� saya hampir nak loss my business. saya ada buka kedai jual brg makeup dkt the curve. Tp sale agak kurang so dah 3 bulan saya tak bayar sewa hmm. Ada cadangan tak mcm mana nak bantu business saya ni???

azam575 10-01-2020 10:06 PM

Quote:

Originally Posted by BootNephewInlove (Post 17678)
Hi semua... Pls tolong saya 😭 saya hampir nak loss my business. saya ada buka kedai jual brg makeup dkt the curve. Tp sale agak kurang so dah 3 bulan saya tak bayar sewa hmm. Ada cadangan tak mcm mana nak bantu business saya ni???

tuan boleh cuba berdagang forex pula. mulakan dengan akaun demo, bila sudah mahir masuk pertandingan akaun demo, dan kemudian jika sudah mahir boleh cuba lakukan buka akaun dan deposit. atau mohon bonus tanpa deposit. boleh cuba dengan broker instaforex, jika berminat

AminAli 15-01-2020 11:53 AM

Quote:

Originally Posted by BootNephewInlove (Post 17678)
Hi semua... Pls tolong saya 😭 saya hampir nak loss my business. saya ada buka kedai jual brg makeup dkt the curve. Tp sale agak kurang so dah 3 bulan saya tak bayar sewa hmm. Ada cadangan tak mcm mana nak bantu business saya ni???

the curve sales mmg kurang sikit. Better one utama org ramai shopping sana

AminAli 15-01-2020 11:53 AM

Quote:

Originally Posted by azam575 (Post 17705)
tuan boleh cuba berdagang forex pula. mulakan dengan akaun demo, bila sudah mahir masuk pertandingan akaun demo, dan kemudian jika sudah mahir boleh cuba lakukan buka akaun dan deposit. atau mohon bonus tanpa deposit. boleh cuba dengan broker instaforex, jika berminat

alamak kena main investment pula haha tak reti hoi main benda ni

AminAli 15-01-2020 11:54 AM

kalau sayang business tu and nak stay juga boleh try buat loan ah nak cover business losses

meenie 16-01-2020 09:52 AM

Quote:

Originally Posted by BootNephewInlove (Post 17678)
Hi semua... Pls tolong saya 😭 saya hampir nak loss my business. saya ada buka kedai jual brg makeup dkt the curve. Tp sale agak kurang so dah 3 bulan saya tak bayar sewa hmm. Ada cadangan tak mcm mana nak bantu business saya ni???

Buat loan drpd yayasan ihsan rakyat, bayar bulan - bulan. Sya pernah dlm situasi yg sama. Tapi sekarang bisnes dah stabil.

meenie 16-01-2020 09:53 AM

Quote:

Originally Posted by azam575 (Post 17705)
tuan boleh cuba berdagang forex pula. mulakan dengan akaun demo, bila sudah mahir masuk pertandingan akaun demo, dan kemudian jika sudah mahir boleh cuba lakukan buka akaun dan deposit. atau mohon bonus tanpa deposit. boleh cuba dengan broker instaforex, jika berminat

Berdagang forex ni kena byk ilmu. Mungkin salah satu jalan tapi amik masa kan.

meenie 16-01-2020 09:55 AM

Quote:

Originally Posted by AminAli (Post 17731)
kalau sayang business tu and nak stay juga boleh try buat loan ah nak cover business losses

Yang penting tak bankrup je la, boleh kurnagkan kos bisnes dan pelan - pelan naik balik.

AminAli 16-01-2020 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 17739)
Buat loan drpd yayasan ihsan rakyat, bayar bulan - bulan. Sya pernah dlm situasi yg sama. Tapi sekarang bisnes dah stabil.

yezza boleh juga begini. Nak naik kan balik business kita mmg kena ada modal. InshaAllah kalau business dah naik boleh slow slow bayar hutang

AminAli 16-01-2020 02:46 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 17740)
Berdagang forex ni kena byk ilmu. Mungkin salah satu jalan tapi amik masa kan.

bab investment ni leceh sikit. kena banyak belajar ilmu baru senang nak buat duit. Kalau tkde pape mmg susah nak join benda ni.

AminAli 16-01-2020 02:47 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 17741)
Yang penting tak bankrup je la, boleh kurnagkan kos bisnes dan pelan - pelan naik balik.

Kalau dah bankrupt boleh buat loan ke nak tebus balik business tu?

meenie 17-01-2020 11:01 AM

Quote:

Originally Posted by AminAli (Post 17743)
yezza boleh juga begini. Nak naik kan balik business kita mmg kena ada modal. InshaAllah kalau business dah naik boleh slow slow bayar hutang

Ye memang amik cara ni, pinjam kat yayasan ihsan 115k, profit rate dapat 7.99% total repayment 207k. Nak bandingkan dgn aku buat kat public bank, dgn profile aku dapat 9% interest rate total repayment 219k, kat situ dah save 12k.

meenie 17-01-2020 11:02 AM

Quote:

Originally Posted by AminAli (Post 17744)
bab investment ni leceh sikit. kena banyak belajar ilmu baru senang nak buat duit. Kalau tkde pape mmg susah nak join benda ni.

Boleh jadikan side income forex, lepas dah pro baru boleh beralih sepenuhnya. Takut risiko tinggi.

meenie 17-01-2020 11:04 AM

Quote:

Originally Posted by AminAli (Post 17745)
Kalau dah bankrupt boleh buat loan ke nak tebus balik business tu?

Klu dah bankrupt tak boleh amik dari yayasan. Blacklist tu boleh laa. Tapi ada credit scoring dia.

AminAli 17-01-2020 03:58 PM

Quote:

Originally Posted by meenie (Post 17749)
Ye memang amik cara ni, pinjam kat yayasan ihsan 115k, profit rate dapat 7.99% senang bayar bulan - bulan.

banyaknya buat loan bayar apa tu?


All times are GMT +8. The time now is 11:00 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright © SPH Magazines Pte Ltd. All rights reserved.