Nak jadi gamer - www.hardwarezone.com.my

HWZ Forums

Login Register FAQ Mark Forums Read
HWM Malaysia on Facebook

Nak jadi gamer

Reply
 
Thread Tools
Old 06-03-2020, 10:31 AM   #1
mikkesho
Junior Member
 
mikkesho's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 37
Nak jadi gamer

Hello semuanya... Aku ni mmg minat sangat dengan game. Kalau aku duk rumah saja saja confirm 24/7 main game je... Tp masalahnya aku buat live streaming tau dkt FB... And buat masa skrg ni aku main game dkt laptop bodoh je... Kau bayang kan eh??? Elok tgh buat live streaming tetiba laptop mampos yelah laptop aku ni takda lah power mana pun. Habis lari semua viewer aku sbb tetiba je aku end live 😭😭😭 Aku ingat nak buat gaming punya setup dalam bilik.. Kira PC and CPU semua nak beli yg gaming punya... Aku dah buat kira kira kena ada modal dalam 15k nak beli semua brg gaming ni. Fikir nak buat loan je dulu then nanti byr balik pelan pelan. Korang jgn ingat main game tak boleh buat duit okay haa korang ada cadangan tk?
mikkesho is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2020, 02:45 PM   #2
anandrajkumar
Junior Member
 
anandrajkumar's Avatar
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 4
Apasal nak modal sampai 15K? Kalau sekadar beli PC gaming tak sampai 6K dah dapat spec Acer Predator siap dengan graphic card Nvidia GTX 1060. Power punya bro...

Main game boleh buat buit, itu saya tau. Tapi kena pro level lah :p
anandrajkumar is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2020, 02:53 PM   #3
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Hello semuanya... Aku ni mmg minat sangat dengan game. Kalau aku duk rumah saja saja confirm 24/7 main game je... Tp masalahnya aku buat live streaming tau dkt FB... And buat masa skrg ni aku main game dkt laptop bodoh je... Kau bayang kan eh??? Elok tgh buat live streaming tetiba laptop mampos yelah laptop aku ni takda lah power mana pun. Habis lari semua viewer aku sbb tetiba je aku end live 😭😭😭 Aku ingat nak buat gaming punya setup dalam bilik.. Kira PC and CPU semua nak beli yg gaming punya... Aku dah buat kira kira kena ada modal dalam 15k nak beli semua brg gaming ni. Fikir nak buat loan je dulu then nanti byr balik pelan pelan. Korang jgn ingat main game tak boleh buat duit okay haa korang ada cadangan tk?
bagus ni invest utk gaming... Kau tgk mcm gamer mobile legend nama soloz. duk rumah je main game mampu beli ford mustang. kau ghaseee?
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2020, 02:55 PM   #4
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Apasal nak modal sampai 15K? Kalau sekadar beli PC gaming tak sampai 6K dah dapat spec Acer Predator siap dengan graphic card Nvidia GTX 1060. Power punya bro...

Main game boleh buat buit, itu saya tau. Tapi kena pro level lah :p
Dah dia kata nak buat setup gaming. so mmg semua brg gaming ah. yg kau sembang tu laptop je 6k. kalau nak beli desktop, cpu, mouse, keyboard boleh kata semua ah brg gaming tak ke boleh cecah puluh ribu?
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2020, 12:13 AM   #5
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 17
Hello semuanya... Aku ni mmg minat sangat dengan game. Kalau aku duk rumah saja saja confirm 24/7 main game je... Tp masalahnya aku buat live streaming tau dkt FB... And buat masa skrg ni aku main game dkt laptop bodoh je... Kau bayang kan eh??? Elok tgh buat live streaming tetiba laptop mampos yelah laptop aku ni takda lah power mana pun. Habis lari semua viewer aku sbb tetiba je aku end live 😭😭😭 Aku ingat nak buat gaming punya setup dalam bilik.. Kira PC and CPU semua nak beli yg gaming punya... Aku dah buat kira kira kena ada modal dalam 15k nak beli semua brg gaming ni. Fikir nak buat loan je dulu then nanti byr balik pelan pelan. Korang jgn ingat main game tak boleh buat duit okay haa korang ada cadangan tk?
Tak mahal sgt ke bajet 15k tu? Cuba la kurang - kurang kan sikit. Spec computer tu, 15k tu boleh renovate bilik terus jadi tempat gaming tu. Kalau nak jugak mungkin awak boleh buat loan yayasan ihsan rakyat.
montyashley is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2020, 12:23 AM   #6
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 17
Apasal nak modal sampai 15K? Kalau sekadar beli PC gaming tak sampai 6K dah dapat spec Acer Predator siap dengan graphic card Nvidia GTX 1060. Power punya bro...

Main game boleh buat buit, itu saya tau. Tapi kena pro level lah :p
Boleh buat duit kalau stream, content pun kena best la, sllu yang popular main game tu pandai buat lawak, ade yang terjerit - jerit je lebih haha.

bagus ni invest utk gaming... Kau tgk mcm gamer mobile legend nama soloz. duk rumah je main game mampu beli ford mustang. kau ghaseee?
Mmg bagus buat streaming game tapi masalah barang komputer ni dia cepat depreciate barang - barang nye, ye la hali ni beli esok dah keluar model baru. Tapi still boleh jual untk general purpose. Harga murah sikit.
Dah dia kata nak buat setup gaming. so mmg semua brg gaming ah. yg kau sembang tu laptop je 6k. kalau nak beli desktop, cpu, mouse, keyboard boleh kata semua ah brg gaming tak ke boleh cecah puluh ribu?
Yup beza la laptop mcm kurang sesuai utk gaming tapi boleh bawak pergi mana - mana, dia nak buat set PC tu kot, boleh modify sendir, baru ngam nak main game.
montyashley is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2020, 07:08 PM   #7
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Tak mahal sgt ke bajet 15k tu? Cuba la kurang - kurang kan sikit. Spec computer tu, 15k tu boleh renovate bilik terus jadi tempat gaming tu. Kalau nak jugak mungkin awak boleh buat loan yayasan ihsan rakyat.
dah dia nak padu mmg ah 15k.. sy tgk ada artis jaa suzuran punya gaming setup sampai 25k apa macam???hahaha
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2020, 07:09 PM   #8
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Boleh buat duit kalau stream, content pun kena best la, sllu yang popular main game tu pandai buat lawak, ade yang terjerit - jerit je lebih haha.
yelah game semua org main sama je... cara kita hiburkan viewer tu yg penting. Ala ada je org main game ular bodoh tp pandai hiburkan viewer, ambik ko viewer sampai 50k tau yg tgk live dia
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2020, 07:11 PM   #9
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Yup beza la laptop mcm kurang sesuai utk gaming tapi boleh bawak pergi mana - mana, dia nak buat set PC tu kot, boleh modify sendir, baru ngam nak main game.
org skrg buat brg custom je baru best campur campur brand dalam cpu baru padu pehhh tp masalahnya kos tinggi ah
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2020, 12:39 AM   #10
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 17
dah dia nak padu mmg ah 15k.. sy tgk ada artis jaa suzuran punya gaming setup sampai 25k apa macam???hahaha
Dia tu artis mmg banyak duit, tak payah la bandingkan, kita ni rakyat marhein tak de simpanan byk sbb tu la sy cadankan pkai loan yayasan ni. Tapi loan ni pun kena kerja kerajaan or badan berkanun ja laa. yang best company ni syariah complaint so lebih selamat and yakin
yelah game semua org main sama je... cara kita hiburkan viewer tu yg penting. Ala ada je org main game ular bodoh tp pandai hiburkan viewer, ambik ko viewer sampai 50k tau yg tgk live dia
Ye lah, kalau dah stream online takkan nk tercongok je senyap kat stu main game syok sendiri mcm mana nak ade viewer. Buat youtube channel pun boleh je kalau pandai.
org skrg buat brg custom je baru best campur campur brand dalam cpu baru padu pehhh tp masalahnya kos tinggi ah
Ye tapi jangan mahal sgt sudah, orang beli barang mahal kita pun beli barang mahal buat apa? Rugi... yg penting boleh guna grafik kad kualiti baik cukup laa.

Last edited by montyashley; 18-03-2020 at 10:22 AM..
montyashley is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2020, 11:21 AM   #11
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Dia tu artis mmg banyak duit, tak payah la bandingkan, kita ni rakyat marhein tak de simpanan byk sbb tu la sy cadankan pkai loan yayasan ni. Tapi loan ni pun kena kerja kerajaan or badan berkanun ja laa.
yelah dia dah kaya beli apa pun takdahal. tp tulah mcm saya cakap nak buat gaming setup ni bukan murah. kalau yg bebetul minat brg semua mesti nak cari yg tip top modal confirm puluh ribu. buat loan ok je janji ada income nanti jd gamer byr ah balik

Ye lah, kalau dah stream online takkan nk tercongok je senya kat stu main game syok sendiri mcm mana nak ade viewer. Buat youtube channel pun boleh je kalau pandai.
mcm mcm platform ada skrg ni.. youtube pun boleh.. yg famous skrg ni org buat facebook live main game je. nampak senang en tp kena korban masa and tenaga nak make sure viewer kau tak bosan, tu yg susah

Ye tapi jangan mahal sgt sudah, orang beli barang mahal kita pun beli barang mahal buat apa? Rugi... yg penting boleh guna grafik kad kualiti baik cukup laa.
beli mahal takpe bro janji boleh bawa balik modal + ada untung banyak. kalau mmg nak jd fulltime gamer ofcos nak semua brg padu, baru kau pun seronok en nak main. Sapa je tk excited kalau guna brg yg paling latest and baru
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2020, 01:07 AM   #12
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 17
yelah dia dah kaya beli apa pun takdahal. tp tulah mcm saya cakap nak buat gaming setup ni bukan murah. kalau yg bebetul minat brg semua mesti nak cari yg tip top modal confirm puluh ribu. buat loan ok je janji ada income nanti jd gamer byr ah balik
Bat yg biasa - biasa je kalau pergi kat lwyat tu diorg boleh setup kan, buat gamng takde la byk sgt pakai duit. Yang penting cari loan yg berbaloi profit/interest rate mcm yayasan ihsan. Baru 6.5 - 9.99%.
mcm mcm platform ada skrg ni.. youtube pun boleh.. yg famous skrg ni org buat facebook live main game je. nampak senang en tp kena korban masa and tenaga nak make sure viewer kau tak bosan, tu yg susah
Mmg korban masa, kalau dah main game stret 8 jam tu ko tak rasa nak muntah jugak ke. Dari syok main game terus tak bes dah.

beli mahal takpe bro janji boleh bawa balik modal + ada untung banyak. kalau mmg nak jd fulltime gamer ofcos nak semua brg padu, baru kau pun seronok en nak main. Sapa je tk excited kalau guna brg yg paling latest and baru
Betul.. lepas stream online upload pulak kat youtube dapat income lain drpd ads. Tapi buat tu jgn la pinjam ahlong pulak. Tak pasal - pasal tgh stream kena serbu ahlong.
montyashley is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2020, 06:50 PM   #13
GhaniBaba
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Posts: 11
Bat yg biasa - biasa je kalau pergi kat lwyat tu diorg boleh setup kan, buat gamng takde la byk sgt pakai duit. Yang penting cari loan yg berbaloi profit/interest rate mcm yayasan ihsan. Baru 6.5 - 9.99%.
aik mcm mana pula kira tu 6.5 sampai 9.99? kedai IT banyak je jual CPU custom paling murah utk CPU saja yg aku jumpa 7k hahahha

Mmg korban masa, kalau dah main game stret 8 jam tu ko tak rasa nak muntah jugak ke. Dari syok main game terus tak bes dah.
apa yg tak best? kalau seminggu main je dah boleh dpt belas ribu? kau cakap tak best?

Betul.. lepas stream online upload pulak kat youtube dapat income lain drpd ads. Tapi buat tu jgn la pinjam ahlong pulak. Tak pasal - pasal tgh stream kena serbu ahlong.
alamak kalau pinjam ahlong confirm dia cari sampai lubang cacing.. Mmg tiap bulan duit kau habis byr bunga je, duit hutang still tak pernah kurang HAHAHAH
GhaniBaba is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2020, 12:15 AM   #14
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 17
aik mcm mana pula kira tu 6.5 sampai 9.99? kedai IT banyak je jual CPU custom paling murah utk CPU saja yg aku jumpa 7k hahahha

apa yg tak best? kalau seminggu main je dah boleh dpt belas ribu? kau cakap tak best?
Dia kira ikut financial profile/ credit score peminjam tu bro. Kalau risiko tggi, profit yg dia bagi pun tinggi.. tapi tak risau laa.. member aku yg pakai loan dia dapat je profit rendah.


alamak kalau pinjam ahlong confirm dia cari sampai lubang cacing.. Mmg tiap bulan duit kau habis byr bunga je, duit hutang still tak pernah kurang HAHAHAH
Ye lagi ko tak bayar lagi tu lah bertambah pulak interest rate. Yayasan ni boleh dapat pengurangan tak silap kalau cepat bayar habis drpd jadual.
montyashley is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump