nak beliiii ke tidak? - www.hardwarezone.com.my

HWZ Forums

Login Register FAQ Mark Forums Read
HWM Malaysia on Facebook

nak beliiii ke tidak?

Reply
 
Thread Tools
Old 18-04-2019, 06:21 PM   #1
batkoo88
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 16
Unhappy nak beliiii ke tidak?

last week i decide nak bli minyak engine untuk kereta i dekat kedai workshop laa.. tapi bilaa i baca this article....... hmmm

cuba korang baca....
https://www.hmetro.com.my/utama/2018.../jahanam-enjin
batkoo88 is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2019, 09:40 PM   #2
Xynthia
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 13
last week i decide nak bli minyak engine untuk kereta i dekat kedai workshop laa.. tapi bilaa i baca this article....... hmmm

cuba korang baca....
https://www.hmetro.com.my/utama/2018.../jahanam-enjin
kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...soo beware laa

Last edited by Xynthia; 02-05-2019 at 09:43 AM..
Xynthia is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2019, 09:43 PM   #3
Deirdre Khaw
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 8
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...
Mcm tu...nak beli kat mana ye? Mana satu minyak enjin yg lebih recommend dan sesuai utk kereta Perodua? Blh share sikit tips?
Deirdre Khaw is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2019, 11:46 PM   #4
amarra
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 9

Mcm tu...nak beli kat mana ye? Mana satu minyak enjin yg lebih recommend dan sesuai utk kereta Perodua? Blh share sikit tips?
awak pakai perodua model apa ye? boleh specifickan sikit
amarra is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2019, 11:48 PM   #5
amarra
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 9
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...

saya selalu beli dekat workshop. patutla enjin kerap rosak
amarra is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 06:36 AM   #6
tanlaihing
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 2
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...
Tapi habis tu, nak macam mana ni, nak beli murah tak dapat ke??
tanlaihing is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 06:41 AM   #7
chinglaimei
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 2
saya selalu beli dekat workshop. patutla enjin kerap rosak
Patutlah , kereta enjin tu masih berbunyi dan semasa berhenti, kereta macam nak mati dah
chinglaimei is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 06:42 AM   #8
chinglaimei
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 2
Jgn beli minyak enjin kat workshop...kebanyakan minyak enjin yg jual kat sana adalah minyak tiruan...
Sbb saya selalu beli kat tempat macam shop kecil je, tak pernah kat tempat station minyak atau shopping centre..
chinglaimei is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 09:39 AM   #9
aceDgold
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3
Sbb saya selalu beli kat tempat macam shop kecil je, tak pernah kat tempat station minyak atau shopping centre..
pendapat aku la,mahal tak semestinya bagus,murah tak semestinya kualiti tak bagus.tapi korang tetap kena ada rasa was2 knapa harga lg murah dari tempat lain. bukan suka hati beli. kereta ni nk pakai lama
aceDgold is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 09:41 AM   #10
aceDgold
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3
saya selalu beli dekat workshop. patutla enjin kerap rosak
pembetulan ye saudari, bukan semua workshop kaki temberang ye. ada yg authorized seller jugak. tmpat aku ni diorg siap rekomen apa yg bgus n mcm mn cara tak bg kena kencing.
aceDgold is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 04:02 PM   #11
kelvin12
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 8
pembetulan ye saudari, bukan semua workshop kaki temberang ye. ada yg authorized seller jugak. tmpat aku ni diorg siap rekomen apa yg bgus n mcm mn cara tak bg kena kencing.
Mungkin boleh cubakan hantar ke workshop lain periksa apa masalah benar tu jika memang kualiti minyak tak bagus lain kali tukarkan je.
kelvin12 is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 04:04 PM   #12
Deirdre Khaw
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 8
awak pakai perodua model apa ye? boleh specifickan sikit
saya tgh pakai kereta perodua aruz...dh drive beberapa bulan je...so x pasti minyak enjin jenis apa yg lebih sesuai...
Deirdre Khaw is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 04:06 PM   #13
linda12
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 8
Sekarang banyak kedai servis kereta dan sesuatu memang lakukan cara ganti barang benar dengan barang tiruan kepada pelanggan dah itu jadikan masalah enjin kereta.
linda12 is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 04:10 PM   #14
Mr. Jacker
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 3

Mcm tu...nak beli kat mana ye? Mana satu minyak enjin yg lebih recommend dan sesuai utk kereta Perodua? Blh share sikit tips?
Saya jugak drive kereta Perodua...saya dh biasa pakai minyak enjin Caltex HAVOLINE...minyak ni dpt tingkatkan ketahanan enjin dan memaksimumkan penjimatan bahan api...blh cuba dptkan kat shopping centre...murah dan berpatutan
Mr. Jacker is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2019, 11:07 PM   #15
freshie
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 7
pembetulan ye saudari, bukan semua workshop kaki temberang ye. ada yg authorized seller jugak. tmpat aku ni diorg siap rekomen apa yg bgus n mcm mn cara tak bg kena kencing.
macam mana caranya tak bagi kena kencing tu? share lah sikit huhu
freshie is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump