Kulit kepala oily - www.hardwarezone.com.my

HWZ Forums

Login Register FAQ Mark Forums Read
HWM Malaysia on Facebook

Kulit kepala oily

Reply
 
Thread Tools
Old 20-11-2020, 10:08 AM   #1
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 31
Kulit kepala oily

Hey guys, i nak tanya lah. I ada problem bila i buat daily hair routine pun kulit kepala i cepat sgt rasa berminyak.
Ada sapa boleh bagi nasihat?
montyashley is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2020, 07:24 PM   #2
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 87
mungkin kamu kena try produk syampu yg boleh kawal minyak ni salah satu sbb salah pakai syampu la, tgk apa yg sesuai utk u.

Last edited by zandra; 02-12-2020 at 10:59 AM..
zandra is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2020, 07:26 PM   #3
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 87
Boleh jadi keturunan jugak, macam saya kulit kepala ok je, tapi kakakn mak saya mmg ada masalah mcm ni, susah sikit kalau keturunan sbb genetik kan. Kena jaga elok - elok.

Last edited by zandra; 02-12-2020 at 11:01 AM..
zandra is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2020, 07:29 PM   #4
meenie
Junior Member
 
meenie's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 66
har, bermaksud genetik ada berkaitan ngan kulit berminyak? mungkin salah guna hairdryer pun boleh jadi. Kalau pakai hairdryer yg murah - murah tu lagi la.

Last edited by meenie; 02-12-2020 at 11:53 AM..
meenie is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2020, 11:06 PM   #5
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 10
Hey guys, i nak tanya lah. I ada problem bila i buat daily hair routine pun kulit kepala i cepat sgt rasa berminyak.
Ada sapa boleh bagi nasihat?
maybe cara penjagaan rambut u tu ada yang salah. sama ada masa mencuci atau produk yang u guna tu tak sesuai. apa current product yang u guna?
cik.uda is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2020, 11:15 PM   #6
matakaki
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 22
har, adakah ni bermaksud genetik ada berkaitan ngan kulit berminyak? adakah teori macam ni? hairan je
yes rambut berminyak pun ada kaitan dengan genetik.
matakaki is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2020, 07:30 PM   #7
meenie
Junior Member
 
meenie's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 66
Kadangkala betul, kadang tak. walaupun ada kaitan, tp blh dibaikpulih ngan produk yg guna, kena pilih betul lah. dari syampu, alatan rambut, getah rambut semua ambik kira.

Last edited by meenie; 02-12-2020 at 12:00 PM..
meenie is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2020, 07:34 PM   #8
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 87
yes rambut berminyak pun ada kaitan dengan genetik.
huh...kalau mcm ni, ada apa apa cara utk mengurangkan oily tu, kene pergi salun ke apa? Kalau tak pakai minyak kering pulak kan.

Last edited by zandra; 02-12-2020 at 12:03 PM..
zandra is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2020, 10:26 PM   #9
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 10
kadangkala betul, kadang tak. walaupun ada kaitan, tp blh dibaikpulih ngan produk yg guna, kena pilih betul lah
yesss betul. susah nak cari product yang betul2 sesuai dengan kulit kepala ni kadang
cik.uda is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2020, 10:29 PM   #10
matakaki
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 22
huh...kalau mcm ni, ada apa apa cara utk mengurangkan keminyakan tu, susah rambut senang je minyak
ada banyak cara but terutama sekali mesti kena rawat kulit kepala. and pemakanan pun kena jaga tau. and depends if u pakai tudung atau freehair penjagaan pun lain lain
matakaki is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2020, 06:22 PM   #11
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 87
Kalau camni tggu sales 12.12 nanti lah, tapi byk produk yg tak kenal lah...takut nak pakai. Biar lah ambik mahal sikit yg penting berkualiti.

Last edited by zandra; 02-12-2020 at 12:06 PM..
zandra is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2020, 06:23 PM   #12
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 87
ada banyak cara but terutama sekali mesti kena rawat kulit kepala. and pemakanan pun kena jaga tau. and depends if u pakai tudung atau freehair penjagaan pun lain lain
apa bezanya? pakai tudung macam akan menjadikan keadaan teruk lagikan? sbb xde angin masuk
zandra is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2020, 06:26 PM   #13
meenie
Junior Member
 
meenie's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 66
Tak payah lah pergi salon,nak buat byk kali mahal. Kalau awak nak cari hairdryer yg ok awak cari hairdryer NA98 kat shopee ke lazada ke.
So far pakai ok sgt.

Last edited by meenie; 02-12-2020 at 12:10 PM..
meenie is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2020, 09:40 PM   #14
matakaki
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 22
apa bezanya? pakai tudung macam akan menjadikan keadaan teruk lagikan? sbb xde angin masuk
bezanya sebab kalau pakai tudung, rambut kan lebih terperap lama. jadi, peluh pun kadang lebih banyak kan so kita kena ada banyak steps untuk jaga betul2
matakaki is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2020, 09:46 PM   #15
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 10
haha, sy cadang beli dryer na98 bagi hadiah krismas mak sy sbb sy guna ni agak ok dan senang guna
na98 tu bagus ke? and murah tak harga dia sebab ingat nak survey harga dulu. kot kot ada lagi murah. almaklumlah nak jimat haha
cik.uda is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump