Overlap personal loan bank rakyat - www.hardwarezone.com.my

HWZ Forums

Login Register FAQ Mark Forums Read
HWM Malaysia on Facebook

Overlap personal loan bank rakyat

Reply
 
Thread Tools
Old 26-09-2019, 09:55 AM   #1
montyashley
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 21
Overlap personal loan bank rakyat

hai.

Saya nak mohon pendapat rakan2 kat board ni mengenai personal loan yg saya buat dgn bank rakyat bbrp tahun lps.

Saye terfikir utk buat early settlement bermula thn dpn. In shaa allah. Mule2 igt nak byr lebih dr byrn bulanan sekarang tp rupe2nye ia x berapa membantu. Sbb lbh untung dpt settle sume sekali terus. Mmg untung tp tak berapa nak berduit utk settle sekaligus.

Maka saye ada dicadangkan utk overlap loan sedia ada. Maka, loan baru nnt, sy boleh pndk kan tempoh pinjaman dan byr lbh tggi ( spt yg saya mahu ) utk settle cpt supaya dpt minimize interest.

Persoalannya, berbaloi ke saye buat loan utk overlap dgn bank rakyat, atau ada cara lain yg lbh menguntungkan. Mungkin ada kperasi yg ada better offer.

Mohon sgt utk dibantu utk sume persoalan saya.

Terima kasih....
montyashley is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 10:00 PM   #2
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 74
hai.

Saya nak mohon pendapat rakan2 kat board ni mengenai personal loan yg saya buat dgn bank rakyat bbrp tahun lps.

Saye terfikir utk buat early settlement bermula thn dpn. In shaa allah. Mule2 igt nak byr lebih dr byrn bulanan sekarang tp rupe2nye ia x berapa membantu. Sbb lbh untung dpt settle sume sekali terus. Mmg untung tp tak berapa nak berduit utk settle sekaligus.

Maka saye ada dicadangkan utk overlap loan sedia ada. Maka, loan baru nnt, sy boleh pndk kan tempoh pinjaman dan byr lbh tggi ( spt yg saya mahu ) utk settle cpt supaya dpt minimize interest.

Persoalannya, berbaloi ke saye buat loan utk overlap dgn bank rakyat, atau ada cara lain yg lbh menguntungkan. Mungkin ada kperasi yg ada better offer.

Mohon sgt utk dibantu utk sume persoalan saya.

Terima kasih....
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve
zandra is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 10:04 PM   #3
meenie
Junior Member
 
meenie's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 57
hai.

Saya nak mohon pendapat rakan2 kat board ni mengenai personal loan yg saya buat dgn bank rakyat bbrp tahun lps.

Saye terfikir utk buat early settlement bermula thn dpn. In shaa allah. Mule2 igt nak byr lebih dr byrn bulanan sekarang tp rupe2nye ia x berapa membantu. Sbb lbh untung dpt settle sume sekali terus. Mmg untung tp tak berapa nak berduit utk settle sekaligus.

Maka saye ada dicadangkan utk overlap loan sedia ada. Maka, loan baru nnt, sy boleh pndk kan tempoh pinjaman dan byr lbh tggi ( spt yg saya mahu ) utk settle cpt supaya dpt minimize interest.

Persoalannya, berbaloi ke saye buat loan utk overlap dgn bank rakyat, atau ada cara lain yg lbh menguntungkan. Mungkin ada kperasi yg ada better offer.

Mohon sgt utk dibantu utk sume persoalan saya.

Terima kasih....
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.
meenie is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 10:05 PM   #4
meenie
Junior Member
 
meenie's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 57
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve
Ramai je yang suggestkan loan under yayasan ihsan rakyat ni kat I dulu sebab I Ada nak buat settlement. I pun rasa yang lain your Ni ok je
meenie is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 10:07 PM   #5
zandra
Junior Member
 
zandra's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 74
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.
Nak buat macam mana kan, zaman sekarang Ni macam susah je nak Ada saving, and ramai yang ambik loan ni, termasuklah I salah satunya.
zandra is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:25 PM   #6
romawi
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 9
target bape thn?
kan bank negara dh kuarkan syarat baru, max loan hnye 10thn je.
mampu ke u?
romawi is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:26 PM   #7
romawi
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 9
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve
ikut syariah ke tak?
romawi is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:28 PM   #8
romawi
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 9
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.
kalau overpay mcm mana ya?
romawi is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:28 PM   #9
romawi
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 9
Nak buat macam mana kan, zaman sekarang Ni macam susah je nak Ada saving, and ramai yang ambik loan ni, termasuklah I salah satunya.
so far you bayar mcm mana? and untung tak buat mcm tu
romawi is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:30 PM   #10
romawi
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 9
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.
i pun rasa okey tapi kena tahu jugak loan yg nk apply tu interest tinggi ke tak
romawi is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:36 PM   #11
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 5
susah jugak ni. buat la apa2 yg menguntungkan
cik.uda is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:36 PM   #12
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 5
Kalau macam tu kan why not you Cuba try apply loan under yayasan ihsan rakyat. Proses mudah je and yang penting cepat approve
yayasan ihsan tu interest dia mcm mnaa
cik.uda is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:37 PM   #13
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 5
Kalau Ada duit extra senang je nak settlekan hutang sedia Ada, but sebab tak berduit sangat and masih banyak lagi benda lain nak bayar,I rasa ok je kalau nak buat loan lain untuk settlekan hutang sedia ada.
sbb tu skrg ni ramai yg buat side income sbb nk bayar loan
cik.uda is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:39 PM   #14
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 5
ikut syariah ke tak?
ha ah kena tahu ikut syariah ke tak nanti klau conventional tak pasal2 hutang makin banyak
cik.uda is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2019, 09:41 PM   #15
cik.uda
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 5
Ramai je yang suggestkan loan under yayasan ihsan rakyat ni kat I dulu sebab I Ada nak buat settlement. I pun rasa yang lain your Ni ok je
yir ni mcm mna ya?
cik.uda is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump